SCHILDEREN

& TEKENEN

Menno Balm (1982) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Na voltooiing van de master Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam volgde hij de opleiding aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen.

Sindsdien is Menno werkzaam als docent tekenen en als kunsthistoricus.'Ontwikkel je eigen stijl'

Vakscholing Tekenen en Schilderen - Avond Atelier

Maandag 19.00 22.00 uur


Lesgeld € 400,- per blok

Tot 1 augustus: 50 euro korting op totaalbedrag bij inschrijving voor beide blokken.


Blok 1: 9 september 2024 – 13 januari 2025 (16 lessen)

Blok 2: 20 januari 2025 – 23 juni 2025 (16 lessen)


Wekelijkse lesdag (m.u.v. vakanties en feestdagen)


Ontwikkel je eigen stijl door in de cursus "Ontwikkel je eigen stijl - Vakscholing Tekenen en Schilderen - Avond Atelier" al schilderend te experimenteren met kleur, handschrift en materiaal. Door te kijken naar voorbeelden kun je erachter komen wat bij jouw manier van schilderen past. Er wordt in verschillende materialen gewerkt: olieverf, acrylverf, aquarel maar bijvoorbeeld ook in tempera en gemengde technieken. Iedere les is er een opdracht waarmee gewerkt kan worden en is er ruimte voor het werken aan eigen onderwerpen. Deze zijn vrij naar keuze: van figuratief tot abstract. Er wordt gewerkt in een groep maar de begeleiding is individueel. Door elkaars werk te zien ontstaan kom je ook weer op nieuwe ideeën en stimuleer je elkaar tot het vinden van een eigen stijl.


Voor de cursus "Ontwikkel je eigen stijl - VakscholingTekenen en Schilderen – Avond Atelier" is geen voorkennis of vooropleiding nodig. De cursus is bedoeld voor deelnemers die kennis willen maken met voor hen nieuwe teken- en schildertechnieken en voor meer ervaren tekenaars en schilders die met persoonlijke begeleiding zich verder willen ontwikkelen.Docent Menno Balm geeft sinds 2002 les in tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Vanuit een
belangstelling voor de individuele cursist begeleidt hij je in jouw persoonlijke ontwikkeling als schilder.


Vakscholing Tekenen en Schilderen - Klassiek Atelier

maandag 10.00 – 16.00 uur


Wekelijkse lesdag (m.u.v. vakanties en feestdagen) in de periode 9 september 2024 – 23 juni 2025

32 lessen


Lesgeld: € 2.235,-


De Vakscholing "Tekenen en Schilderen – Klassiek Atelier" is voor wie zich wil bekwamen in tekenen en schilderen naar de waarneming en in klassieke teken- en schildertechnieken. Je leert kijken en dat wat je ziet weer te geven op het platte vlak. Beeldende begrippen als vorm, lijn, toonwaarden, licht en schaduw komen uitgebreid aan bod. Stap voor stap leer je de illusie van ruimte op het platte vlak te creëren. Je begint met tekenen met verschillende materialen en maakt uiteindelijk de overstap naar het schilderen. Dit zal vooral in olieverf zijn maar ook andere verfsoorten als acryl, aquarel en gouache komen aan bod. Bij goed weer kan ook buiten ‘en plein air’ gewerkt worden. Bij alle opdrachten speelt het leren waarnemen een zeer belangrijke rol. Onderwerpen als(gips)model, toonwaarden, perspectief, kleur, compositie, stilleven,architectuur en landschap komen aan bod. Het is een cursus waarbij je je vaardigheden duurzaam ontwikkelt waardoor je uiteindelijk het vak van klassiek tekenaar en schilder volledig in de vingers krijgt.Voor de cursus Vakscholing Tekenen en Schilderen – Klassiek Atelier is geen voorkennis of vooropleiding nodig. Iedere cursist begint met het programma van het eerste cursusjaar. De cursus is bedoeld voor wie de technische kant van het klassiek tekenen en schilderen onder de knie wil krijgen. De cursus is ook zeer geschikt voor wie al een kunstacademie heeft gevolgd maar zich verder wil professionaliseren als klassiek kunstenaar. Naast de wekelijkse lesdag wordt huiswerk gegeven waaraan ongeveer twee uur per week gewerkt moet worden.


Deze cursus wordt zowel in voltijd als deeltijd aangeboden.

Vakscholing Tekenen en Schilderen - Kunstgeschiedenis

Dinsdag 20.00-22.00 uurLesgeld: € 235,- per blok

Tot 1 augustus: 50 euro korting op totaalbedrag bij inschrijving voor 3 blokken.


Blok 1: Prehistorie t/m vroege Middeleeuwen

10 september – 19 november 2024

10 hoorcolleges


Blok 2: Middeleeuwen – Neo-Classicisme en Romantiek

3 december – 18 februari 2025

10 hoorcolleges


Blok 3: 19de eeuw t/m 21 ste eeuw

4 maart – 3 juni 2025

10 hoorcolleges


Wekelijkse lesdag (m.u.v. vakanties en feestdagen)


De Vakscholing "Tekenen en Schilderen – Kunstgeschiedenis" is voor iedereen die zich wil verdiepen in de geschiedenis van de kunst: dit kan zijn omdat je zelf actief bent als kunstenaar of vanuit een zuiver theoretische belangstelling. Je maakt kennis met de belangrijkste stijlen en stromingen en leert deze van elkaar te onderscheiden. Leren kijken speelt hierbij een belangrijke rol. Het programma is gebaseerd op de propedeuse van de studie Kunstgeschiedenis aan een universiteit.


Naast theoretische aspecten over stijl, iconografie en cultuurhistorische achtergrond, komen ook materiaaltechnische aspecten uitgebreid aan bod. Hiermee leer je in te zien hóe kunstenaars in de loop van de tijd tot hun kunstwerken kwamen. Op basis van deze informatie kun je ook zelf als kunstenaar gaan experimenteren met deze technieken.


Kortingsactie:


Bij inschrijving voor de volledige cursus in één keer bedraagt het lesgeld € 655,- i.p.v. € 705,- (€ 50,- korting).


Cursisten van de cursussen "VakscholingTekenen en Schilderen – Klassiek Atelier en Avond Atelier" krijgen 25% korting op het lesgeld wanneer zij de cursus Kunstgeschiedenis in hetzelfde jaar volgen. Dit kan per module, zodat de drie modules over meerdere cursusjaren gespreid kunnen worden. Per module betekent dit een lesgeld van € 176,25. Deze korting geldt per module en komt niet bovenop de korting die andere cursisten aangeboden krijgen bij inschrijving voor de volledige cursus in één keer. Voor de volledige cursus betekent dit een lesgeld van (176,25x3=) 528,75 euro.