SCHILDEREN

& TEKENEN

Ilse Nass Vrije Academie Maastricht
Schilderen en tekenen Vrije Academie Maastricht

Ilse Nass


Cursusaanbod Modeltekenen 2024

 

VERDIEPING VAN DE OBSERVATIE & BEHEERSING VAN TEKENCONCEPTEN


 

Sinds 2020 geeft Ilse modeltekenlessen in Maastricht. Ook nu worden er weer verschillende cursussen aangeboden. Ben je een beginnend student en wens je je tekenvaardigheden te verbeteren? Of heb je al ruime ervaring met tekenen en schilderen en wens je je verder te verdiepen in de klassieke tekentechniek? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan ons programma.

 

De menselijke figuur is een prachtig maar complex onderwerp. Het daagt ons uit om tekenconcepten te bestuderen, zoals het juist weergeven van proporties en tonaliteit, maar traint tevens onze waarneming. De technieken die je bij modeltekenen leert toepassen zijn universeel, en komen later ook van pas bij andere genres zoals landschap, portret of stilleven.

 

Je kan je tekenvaardigheid verbeteren door het jaarprogramma te doorlopen en/ of losse workshops te volgen.

 


HET JAARPROGRAMMA


Ilse Nass biedt een jaarprogramma aan dat bestaat uit meerdere cursussen modeltekenen.

 


De grote vorm zien: het menselijk lichaam beter leren natekenen 

 

(Januari-april 2024, 10 lessen, op vrijdag van 10.00-13.00u)

 

Wanneer we het menselijk lichaam overtuigend op papier willen zetten dan kan dit een overweldigende ervaring zijn. Er zijn namelijk zoveel elementen waar we rekening mee dienen te houden! Daarom stellen we in deze cursus het belangrijkste concept uit de modeltekenlessen centraal: zorg dat de grote vorm klopt voordat je extra informatie toevoegt.

 'Modeltekenen, lessen van de meesters' 

 

(april-juni 2024, 10 lessen, op vrijdag van 10.00-13.00u)

 

Dit is een cursus van 10 lessen waarin we een stap verder gaan. Naast het opzetten van de grote vorm van het menselijk lichaam, leren we nu ook hoe we toonwaardes toe kunnen voegen, op een overtuigende manier.

 Open Atelier

 

(April-juni 2024, 6 lessen, op vrijdag van 14.00-17.00u)

 

Dit is een korte cursus van zes lessen, ontwikkeld om de studenten uit voorgaande jaargangen de mogelijkheid te geven om extra te oefenen met de kennis die ze hebben opgedaan. Daarnaast zijn ook nieuwe cursisten welkom om kennis te maken met het programma.

 Cursus portret


(Najaar 2024, 6 lessen, vrijdag van 14.00-17.00u)

 

Dit programma is bedoeld voor de mensen die reeds het jaarprogramma hebben gevolgd. In zes lessen leren we hoe we een portret op kunnen bouwen en uit kunnen werken, waarin de gelijkenis centraal staat.

 

 DE WORKSHOPS

 

Naast het jaarprogramma zijn er ook workshops van een dag te volgen.

 


Workshop Portret

  

  • Workshop portrettekenen (Zaterdag 3 Februari, van 13.30-16.30u)

Tijdens deze workshop gaan we verschillende oefeningen doen rondom dit thema, om af te sluiten met een langere oefening: portret in houtskool. Gericht op techniek, hoe bouw je iets op.  Workshop Kunstenaarschap


  • Workshop kunstenaarschap (Zaterdag 2 maart, van 13.30-16.30u)

Wat betekent kunstenaarschap precies? Het is de vaardigheid om iets overtuigend te vertalen naar het platte vlak. Maar meer nog dan de techniek: het leren overbrengen van een idee of gevoel. Aan de hand van verschillende oefeningen gaan we op zoek naar dit gevoel, en hoe we hier uitdrukking aan kunnen geven. Met andere woorden: ‘uit je hoofd en in je hart’.

 


Workshop Modeltekenen


  • Workshop modeltekenen (zaterdag 6 april, van 13.30-16.30u)

Kennismaking met het modeltekenen. Door middel van korte standen leren we de pose snel te vatten. We werken toe naar een langere stand die we opzetten in toonwaarden.  

 

Voor meer informatie over het programma (of als u zich in wilt schrijven), zie de website van Ilse Nass:

 

https://www.ilsenassart.com/nl