SCHILDEREN

& TEKENEN

Marte studeerde in 2002 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Verder studeerde zij aan de Hogeschool voor de Kunsten te Antwerpen en de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht. Sinds haar afstuderen is Marte werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar en heeft zij een eigen schilder en teken atelier. Marte exposeert regelmatig in verschillende galeries en musea. 

 

“Ik ben gespecialiseerd in ambachtelijke schildertechnieken zoals het schilderen met eitempera, olieverf en aquarelverf. Verder heb ik me verdiept in diverse tekentechnieken.

Deze kennis draag ik graag over binnen de korte en lange cursussen van de Vrije Academie Maastricht.” – MarteCursusaanbod Marte Hameleers

Seizoen 2024-2025Jaarcursus: Aquarel en of ei temperaLessen: 27 lessen van 3 uur

Wanneer: Donderdagavond van 19-22 uur

Start: 12september

Prijs: € 675,- incl. BTW, (gespreid betalen is mogelijk.)


Lesdata:


2024

12, 19, 26 september

3, 10, 17, 31 oktober

7, 14, 21, 28 november

5, 12, 19 december


2025

9, 16, 23, 30 januari

6, 13, 20, 27 februari

13,20, 27 maart

3, 10 april


Praktisch; Materialen voor de ei tempera zijn tijdens de cursus aanwezig.


De kleuren van aquarelverf hebben een intense, transparante en heldere uitstraling. Je kunt er vlot en spontaan mee schilderen of in meerdere lagen. Je gaat in de cursus op zoek naar je eigen schildersstijl en thema keuze. Naast het schilderen met aquarelverf kun je ook met eitempera schilderen. Dit is een eeuwenoude techniek van de Vlaamse primitieven en iconen schilders.

Je gaat onder andere aan de slag met de thema's stilleven, portret en landschap. Je kunt kiezen voor het gebruik van een van de twee verfsoorten of voor een combinatie ervan. De technieken kunnen namelijk goed naast elkaar gebruikt worden, doordat beide verfsoorten gemaakt worden op basis van water. Deze cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.


Jaarcursus: Tekenen met (kleur)potlood, krijt en andere (combinatie) tekentechniekenLessen: 20 lessen van 3 uur

Wanneer: Zaterdagochtend van 9u30-12u30

Start: 21 september

Prijs: € 510,- incl. BTW  (gespreid betalen is mogelijk)Lesdata:


2024

21, 28 september

5, 12, 19 oktober

2, 9, 16, 23, 30 november

7, 14, 21 december


2025

11, 18, 25 januari

1, 8, 15, 22 februari


Praktisch: Eenvoudig tekenpapier en materialen zijn in de les aanwezig.


Tekenen is een pure manier van werken waarmee je goed een emotie en gevoel vast kunt leggen.

Je gaat aan de slag met verschillende thema's zoals bijvoorbeeld landschappen, voorwerpen, portret en dieren. Ook ga je op zoek naar het ontwikkelen van je eigen stijl en onderwerpkeuze. Naast tekenen met potlood worden ook andere technieken uitgelegd zoals het tekenen met krijt, houtskool, aquarel (potlood), inkt en bister. Je leert verschillende tekentechnieken, zoals laag over laag-werken en tekenen met arceringen en structuren. Ook kom je meer over de verschillende soorten papier te weten.

Door de langere tekencursus is er meer verdieping voor het ontwikkelen van een eigen stijl en tekentechnieken. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.Maandelijkse cursus: AquarelLessen;8 van 3 uur met maandelijkse interval

Wanneer; Woensdagochtend van 9u30-12u30

Start; 25september

Prijs; € 210,- incl. BTW (gespreid betalen is mogelijk)Lesdata;


2024

25 september

16 oktober

20 november

18 december


2025

22 januari

19 februari

19 maart

16april


Aquarelverf is een heldere en intense verfsoort waarmee je op vele manieren kan schilderen; spontaan met losse penseeltoetsen of in meerdere lagenover elkaar. Verschillende technische aspecten van het schilderen met aquarelverf komen in deze cursus aan bod zoals bijv. de verschillende penseeltechnieken, het werken in meerdere lagen of de combinatie met krijt of potlood. We werken naar aanleiding van verschillende thema's zoals o.a portret, model, landschap en stilleven. Ook werk je naar eigen gekozen onderwerpen en ga je op zoek naar je eigenheid. Hier word je persoonlijk in begeleid. Thuis kun je doorgaan met deverschillende thema's en technieken. Daarom is er elke maand een les. Je bouwt zo aan een geheel eigen oeuvre.

De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.

Maandelijkse cursus: Schilderen en/of tekenen met ei tempera, olieverf, pastelkrijt of potloodLessen; 8 van 3 uur met maandelijkse interval

Wanneer; Zaterdagmiddag van 13u30-16u30

Start; 28september

Prijs: € 210,- incl.BTW (gespreid betalen is mogelijk)


Lesdata;


2024

28 september

19 oktober

16 november

14 december


2025

11 januari

15februari

15 maart

12 april


Praktisch: Eenvoudige tekenmaterialen, papier en materialen voor de ei tempera zijn tijdens de cursus aanwezig.


In deze cursus ga je aan de slag met natuurlijke schilder en tekenmaterialen zoals de heldere, intense kleuren van pigment, ei tempera, olieverf, potlood of krijt. Er is ook ruimte om jouw eigen onderwerpen en materialen te kiezen. Je ontwikkelt zo jouw eigen techniek en stijl. Iedere les wordt er uitleg gegeven over verschillende technieken en materialen. Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals; landschap, portret en dier.

Ook is er een mogelijkheid naar aanleiding van eigen thema’s te werken. Door de maandelijkse interval is tevens ruimte om thuis verder te werken, al is dit niet noodzakelijk. Je bouwt zo een heel eigen oeuvre op.

De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.
Korte cursus: basiscursus schilderen met aquarelverf


Lessen; 6 van 3 uur

Wanneer; Zaterdagochtend van 9u30-12u30

Start; 15maart 2025

Prijs: €155,- incl.BTW (gespreid betalen is mogelijk)


Lesdata 2025;

15, 22, 29 maart

5, 12, 19 april


Praktisch: Tijdens de eerste les zijn alle materialen aanwezig. Daarna kan een eenvoudige aanschaf gedaan worden.


Van zachte pastelkleuren tot uitbarstingen van kleur. In deze aquarelcursus ontdek je de typische schilder- en penseeltechnieken van aquarel. Je gaat schilderen naar stilleven, landschap, portret en dieren. Het doel van deze cursus is het leren van de technische vaardigheden van de aquareltechniek en het gebruik van je eigen beeldtaal. Je leert omgaan met kleur, compositie, contrast, lijn en ruimte. Aan het einde van de les is er een leerzame werkbespreking. Er is een programma voor beginners en voor gevorderden.Korte cursus: Basiscursusschilderen met olieverf


Lessen; 6 van 3 uur

Wanneer; Zaterdagochtend van 9u30-12u30

Start; 17mei 2025

Prijs: €155,- incl. BTW (gespreid betalen is mogelijk)


Lesdata 2025;


17, 24 mei

7, 14, 21, 28 juni


Praktisch: De basismaterialen voor de olieverf en kleine paneeltjes om op teschilderen zijn tijdens de les aanwezig.


Schilderen met olieverf is een zeer oude en veelzijdige techniek. Je kunt er zeer verfijnd mee schilderen in meerdere lagen maar ook direct en expressief. In de cursus krijg je uitleg over de verschillende soorten olieverf, penselen en ondergronden (zoals het schilderen op linnen of paneel).

We beginnen met het schilderen volgens de verfijnde olieverf techniek en eindigen met de expressieve techniek. We werken naar aanleiding van stillevens, landschap en portret. Ook kun je naar eigen thema’s en onderwerpen schilderen. Tijdens de lessen worden verschillende kunstenaars uit de geschiedenis besproken die met olieverf geschilderd hebben. De cursus is geschikt voor beginners of schilders met ervaring die hun techniek willen opfrissen.Korte cursus: Voorjaarscursus tekenen


Lessen; 6 van 3 uur

Wanneer; Donderdagavond van 19- 22 uur

Start; 15 mei 2025

Prijs: €155,- incl. BTW, (gespreid betalen is mogelijk)


Lesdata 2025;

15, 22 mei

5, 12, 19, 26 juni


Praktisch: Eenvoudig tekenpapier en materialen zijn in de les aanwezig.


Tekenen is de basis van beeldend werken. We tekenen met houtskool, (kleur)potlood, krijt en de combinatie met aquarelverf. Je leert in zes lessen verschillende tekentechnieken. Het 'laag over laag'-werken, tekenen met arceringen en structuren, de papiersoorten en combinatietechnieken.

We gaan aan de slag met verschillende soorten thema’s zoals stilleven, landschap en portret.

De cursus is geschikt voor beginners of tekenaars met enige ervaring die hun teken techniek en stijl willen opfrissen.